temno

Prevara za državljanstvo: Ali je zakonska zveza v RS hitra pot do državljanstva?

Poroka v RS
Vir slike: Pexels
VPRAŠANJE

Zanima me glede sklenitve zakonske zveze v RS za pridobitev državljanstva. Prijatelj bi se preselil v RS in bi se poročila, ampak to samo da dobi državljanstvo. Drugače nisva par.

ODGOVOR


Spoštovani!

V kolikor bi radi sklenili “fiktivno” zakonsko zvezo, zgolj  namenom pridobitve državljanstva, to odsvetujemo, takšna sklenitev pa je lahko preprečena že ob prijavi.

Namreč v kolikor ob prijavi obstajajo razlogi za sum, da nameravata skleniti zakonsko zvezo osebi, od katerih je ena tujec ali tujka, izključno ali predvsem z namenom pridobitve dovoljenja za prebivanje v skladu z zakonom, ki ureja dovoljenja za prebivanje tujcev, ali z namenom pridobitve državljanstva Republike Slovenije v skladu z zakonom, ki ureja državljanstvo, in nimata namena oblikovati življenjske skupnosti, se izvede posebni ugotovitveni postopek v skladu z zakonom, ki ureja splošni upravni postopek, v katerem se ugotavljajo vsa relevantna dejstva v zvezi s tem.

Dokazna sredstva v posebnem ugotovitvenem postopku niso omejena, tako da ima upravni organ precej široke možnosti, da ugotovi “fitivnost” nameravane zakonske zveze. V kolikor pride do tega, sklenitev oz. prijava zakonske zveze ni možna.

Sorodni prispevki