Invalidnost: Lahko kljub omejitvam ustanovim svoje podjetje?

Vir slike: Pexels

VPRAŠANJE

Sem invalidka 3. kategorije, z odobrenim polovičnim delovnim časom. Rada bi intelektualno (poleg službe) še delala stvari, ki jih lahko. Pri tem intelektualnem delu me moja okvara ne ovira, saj ne obremenjujem poškodovanih okončin (roka, ramenski obroč). Ali lahko to delo opravljam kot s. p?  Ali lahko ustanovim d.o.o?

ODGOVOR


Spoštovani!

Invalidnost ni ovira za ustanovitev ter delo preko s.p.-ja. Z dejstvom invalidnosti morate le seznaniti registrski organ in sicer s predložitvijo odločbe o invalidnosti referentu ob ustanovitvi s.p.-ja, kar je potrebno zaradi prijave v zavarovanja. Vse velja tudi za popoldanski s.p.

 

Jasno za opravljanje svojih dejavnosti lahko ustanovite tudi d.o.o. (po običajnem postopku) ter delo opravljate preko gospodarske družbe. Prihodki iz vašega dela bi v tem primeru bili prihodki (in dobiček) družbe, ki bi si ga lahko izplačali  bodisi na podlagi lastništva, bodisi zaposlitve, v kolikor bi se v družbi tudi zaposlili. Opravljanje dela bi v slednjem primeru bilo mogoče le za delovni čas krajši od polnega (4 ure dnevno). Bi pa vas opozorili, da bi bila zaposlitev v gospodarski družbi obvezna, v kolikor bi sami bili edina lastnica ter poslovodja družbe in ne bi v zavarovanja bili prijavljeni na drugi osnovi. 

Sorodni prispevki