temno

Pravična delitev dediščine: Kako razdeliti premoženje pokojne matere brez oporoke?

VPRAŠANJE

Sem edina hči. Pokojna mati je imela nepremičnino iz prvega zakona (s pokojnim mojim očetom), katere solastnik sem jaz in sicer ¼ jaz,3/4 pokojna mati. Bila je tudi lastnica dveh avtomobilov in traktorja. Imela je tudi nekaj gotovine. Kako sedaj pravično razdeliti premoženje?

ODGOVOR


Spoštovani!

V vašem primeru, če vaša mati ni sestavila oporoke, bo dedovanje potekalo po zakonitem dednem redu. Tukaj je nekaj ključnih vidikov, kako razdeliti premoženje:

Tukaj je nekaj ključnih vidikov, kako razdeliti premoženje:

  1. Dedni deleži: Če je bila vaša mati poročena ali v izvenzakonski zvezi ob smrti, boste vi kot hči in partner vaše matere dedovali vsak polovico premoženja. Če ni bilo partnerja, boste vi dedovali celotno zapuščino.
  2. Nepremičnina: Kot ste omenili, ste že lastnica ¼ nepremičnine, ki ste jo podedovali po pokojnem očetu. Preostalih ¾ nepremičnine, ki so bile v lasti vaše matere, bodo šle v zapuščinsko maso in se razdelile skladno z zakonitim dedovanjem. Če niste edina dedinja (npr. obstoji partner), bi se teh ¾ razdelilo med vaju.
  3. Premoženje (avtomobili, traktor, gotovina): Premoženje, ki ga je mati imela pred zadnjo zvezo ali ni bilo pridobljeno v času te zveze z delom, velja za njeno posebno premoženje. Vso to premoženje bo v celoti vključeno v zapuščinsko maso, ki se bo razdelila po zgoraj omenjenem pravilu (vi in partner vsaka polovico).
  4. Skupno premoženje: Če pa je bilo katero od premoženja pridobljeno v času zadnje zveze (z delom ali sredstvi, ustvarjenimi v tem času), lahko partner zahteva priznanje skupne lastnine, kar pomeni, da bi polovični delež premoženja pripadal njemu, preostali del pa bi šel v zapuščinsko maso.
  5. Pravična razdelitev: Najbolj pravična razdelitev bo odvisna od tega, ali je obstajal partner in ali se je premoženje delno pridobilo v času zveze. Vi in drugi dediči se lahko dogovorite za drugačno razdelitev premoženja, kot predvideva zakon, če menite, da je to bolj pravično. V primeru spora bo dokončno odločitev sprejelo sodišče.

V vsakem primeru se posvetujte z odvetnikom, ki vam bo pomagal natančno opredeliti, kaj sodi v zapuščino in kako najbolje zaščititi svoje pravice v zapuščinskem postopku.

Sorodni prispevki