Družinska skrivnost dedovanja: Kaj se zgodi, ko vsi razen matere umrejo?

Vir slike: Pexels

VPRAŠANJE

Moja sestra je umrla. Od staršev je dobila stanovanje. Oče je umrl. Brat tudi. Brat je imel tri otroke. Mama je živa in se je v korist brata odrekla hiši ko je bi on še živ.  Kako dedujemo?

ODGOVOR


Spoštovani!

Vaše vprašanje je nekoliko nerazumljivo, saj ne gre razbrati, ali imate oz. ste imeli dve sestri ali le eno, ter kaj predstavlja zapuščino. Sprva poveste, da je sestra že umrla, nato pa kako deduje – predpostavljamo, da gre za isto osebo, torej da ste imeli le eno sestro, navajate pa najprej tudi hišo, nato pa stanovanje – predpostavljamo, da gre za isto nepremičnino.

Kot prvo naj pojasnimo, da gre v primeru zapuščine, ki se ga deduje lahko za skupno lastnino, torej, da se po vašem očetu deduje le (njegova) polovica skupne lastnine. Druga polovica v tem primeru pripada vaši mami in se ne deduje.

V kolikor se je vaša mama odrekla dedovanju v korist drugih dedičev, ne deduje. Njej torej iz naslova dedovanja v tem primeru ne pripada nič.

Ne poveste sicer kako je bila prenesena lastninska pravica nad nepremičnino od vaših staršev, na vašo sestro, a v kolikor je bilo to storjeno, ta nepremičnina več ne sodi v zapuščino po vašem očetu pač pa po vaši sestri in jo dedujejo njeni dediči, med katere pa, v kolikor ni oporočnih dedičev, sodi vaša mama.

Trije bratovi otroci, ki jih omenjate, na podlagi vstopne pravice dedujejo njegov dedni delež, ki bi njemu pripadal po vašem očetu, dedujejo pa ga vsak po 1/3.

Če ni drugih dedičev, vi torej po vašem očetu dedujete 1/3, vaša mama 1/3 in sinovi vašega brata vsak po 1/6. Pri tem pa gre opozoriti, kot pojasnjeno, da nepremičnina, v kolikor je bila pred smrtjo očeta prenesena na vašo sestro, ni predmet dedovanja po vašem očetu.  

Sorodni prispevki