Premestitev brez povračila stroškov prevoza: Ali mi dolgujejo?

Vir slike: Pexels

VPRAŠANJE

Zanima me glede stroškov prevoza. Ob pričetku zaposlitve sem delala v podružnici v Ljubljani, kjer živim, sedaj pa so me premestili v Kranj.
Delodajalec pa mi ne želi izplačati stroškov prevoza. Še vedno naj bi me namreč stroškovno vodili pod Ljubljano. Ali so mi dolžni povrniti stroške? Hvala za nasvet.

ODGOVOR


Spoštovani!

Ker se je spremenil kraj opravljanja dela, bi morali z delodajalcem skleniti novo pogodbo o zaposlitvi (47. člen Zakona o delovnih razmerjih).

V novi pogodbi se določi nov kraj opravljanja dela, delodajalec pa bi vam moral povrniti stroške za prevoza na delo in nazaj. Pravica do povračila stroškov za prevoz na delo in z dela je zakonska pravica delavca, urejena v 130. členu Zakona o delovnih razmerjih in kot takšne je niti pogodba o zaposlitvi, niti kolektivna pogodba ne moreta urejati manj ugodno za delavca. Če vam delodajalec ne plačuje stroškov za prevoz, ravna protizakonito, zato lahko povračilo potnih stroškov zahtevate v delovnem sporu pred delovnim sodiščem, lahko pa zoper delodajalca vložite tudi kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev po 196. členu Kazenskega zakonika.

Sorodni prispevki